Silver – ett mångsidigt grundämne

 

Silver, eller Argentum som är det latinska namnet och som förkortas Ag, är ett av de många grundämnena i vårt periodiska system. Ämnet som har atomnummer 47 är metalliskt och klassas även som en ädelmetall. Dessa metaller, som är fyra till antalet, har ofta ett högt ekonomiskt värde. Till denna grupp räknas silver, koppar, platina och guld. Det är också en av de metaller som kallas myntmetaller. Detta innebär alltså att silver är en metall som, tillsammans med en rad andra metaller tillsammans ingår i den metallblandning, eller legeringar som är den korrekta termen, som man tillverkar mynt av. Silver är alltså en ädelmetall och tidigare var värdet ungefär jämnvärdigt med guldets. Detta har dock förändrats och idag är silver en ädel metall men priserna är lägre och saker tillverkade av silver är relativt överkomliga även om det faktiska värdet naturligtvis förändras hela tiden.

Silver rings of different styles and silver chain on the background of reflections women's watches

Användningsområden

Silver kan användas till en rad olika saker. Metallen har egenskaper som gör att den är lätt att arbeta med och som gör att den lätt kan inkorporeras i olika branscher och inom olika användningsområden. Metallen används naturligtvis allra mest inom smyckestillverkningen. Mjukhet, töjbarhet och formbarhet är några av de saker som gör materialet så fördelaktigt att arbeta med för smyckesdesigners. Materialet leder också värme och elektricitet bra och används ofta i batterier och ledare.

Silver som medicin

Silver har som sagt flera olika användningsområden. På senare tid har ämnet bland annat börjat användas som ett preparat inom alternativ medicinsk behandling. Kollodialt silver kallas det silverpreparat som sägs ha hälsofrämjande effekter. Kollodialt silver är helt enkelt mycket små partiklar av silver som lösts upp i destillerat vatten. Denna lösning sägs kunna bota en rad sjukdomar som till exempel cancer och ebola. Vissa hävdar också att det kan förhindra och bota infektioner samt att ett dagligt intyg är bra för oss människor. Det finns dock inga vetenskapliga bevis på att detta skulle vara sant. Tvärtom har det visat sig att stora intag av silver kan vara skadligt för hälsan (http://www.aftonbladet.se/ledare/ledarkronika/anderslindberg/article19842816.ab). Sedan 2010 är det därför förbjudet att sälja kollodialt silver som kosttillskott inom EU.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike