Guld – den ädlaste av metaller

 

Gold on golden background

Det latinska namnet för guld är Aurum, ett namn som ursprungligen ska ha haft den ungefärliga betydelsen “skinande gryning”. Att metallen fått detta namn är inte speciellt svårt att förstå när man ser den vackra guldfärgade skimmern från materialet. Guld ingår i gruppen ädelmetaller i det periodiska systemet och har sedan urminnes tider ansetts vara den absolut dyrbaraste metallen av dem alla. Guld har under tiderna alltid haft ett högt värde och har bland annat använts som ett betalningsmedel runt om i världen. Dessutom är guld ett ämne som alltid är populärt när det kommer till smycken. Guldet har nått sin position som en av de främsta smyckesmetallerna på grund av en rad egenskaper. Guld är mjukt och formbart, vilket gör det mycket tacksamt att jobba med.

Guldets faktiska värde

Även om guld alltid har ansetts vara en värdefull metall så varierar naturligtvis värdet. Precis som på många andra marknader påverkar faktorer såsom tillgång och efterfrågan det pris som köpare är beredda att betala för guld. Priset på guld, och därmed även dess värde, har därför pendlat mycket under århundradena. Men en sak som är säker är att guld har ett rykte om sig att alltid vara en säker investering. Denna ädla metall kommer med all sannolikhet aldrig att helt tappa sitt värde, i alla fall inte så länge vi människor fortsätter att hålla fast vid den tysta överenskommelse som vi har och som innebär att guld är ett ämne och ett material som är åtråvärt och som har ett faktiskt värde. Så länge detta är ett faktum kommer det alltid också vara så som situationen är idag – varje gång som världens ekonomi eller en börsmarknad är på nedgång så vänder sig investerarna till guldet. Här ser de en chans att investera i något som alltid är säkert att investera sina pengar i eftersom guldet aldrig kommer att tappa sitt värde. Det är något helt annat än vad man kan säga om till exempel aktier som kan nå en toppnotering ena dagen för att sedan vara helt värdelösa dagen efter.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *