Nickel – legeringsmetallen

Nickel är en av de oädla metallerna, och är ett grundämne som i det periodiska systemet betecknas Ni. De flera förknippar sannolikt nickel med det faktum att metallen kan orsaka allergi, och i stora mängder är nickel giftigt för de flesta livsformerna på jorden. På grund av detta ser man ofta smycken med intyg om att de är nickelfria. Dessa smycken brukar vanligtvis vara något dyrare, och om man känner att man har svårt att ha råd med en så liten prisskillnad bör man överväga att låta en rådgivare som Zensum se över ens privatekonomi. Zensum kan bland annat hjälpa till med att omförhandla ens lån till bättre villkor, så att man istället för att betala räntor kan köpa smycken som inte framkallar allergier. Även om nickel således inte används till föremål som har förlängd kontakt med människors hud har nickel, liksom de flesta metaller, många andra användningsområden.

Nickel används till största delen i olika former av legeringar. Faktum är att hela 65 procent av allt nickel som konsumeras i västvärlden används i den legering som bildar rostfritt stål. Superlegeringar, det vill säga särskilt starka legeringar, är också ett vanligt användningsområde för nickel, då runt 12 procent av allt nickel i väst används i denna typ av legeringar. Nickel används också bland annat för att skapa pansarplåt (nickelstål), gitarrsträngar, mynt och magneter.1280px-widmanstatten_hand

Nickel har inte bara varit användningsbart för människan i modern tid, utan ända sedan forntiden. Man har kunnat spåra användandet av nickel tillbaka till år 3500 f. Kr. Länge misstogs dock nickel för andra typer av metaller, eller förvrängda varianter av andra metaller. Det var inte förrän år 1751 som den svenska mineralogen Axel Frederik Cronstedt upptäckte att nickel var ett eget grundämne. Metallens namn kommer från varelsen Nickel, som förekom i tyska gruvarbetares mytologi. Nickel var en spjuveraktiv liten älva, som förkroppsligade det faktum att kopparnickelmineral inte kunde förfinas till koppar.

Nickel oxiderar när det utsätts för luft, men större bitar nickel reagerar långsammare, eftersom ett skyddande lager rost bildas på utsidan. Rent nickel finns trots det bara i mycket små mängder i jordens skorpa. Man kan dock även hitta rent nickel inuti större meteoriter av nickel och järn, som ju inte har utsatts för syre utanför jordens atmosfär.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike