Guld -ädlast av dem alla

Guld är ett av naturens grundämnen, och att det är ett grundämne betyder att det inte består av en blandning av andra ämnen. Guld är en av ädelmetallerna, vilket innebär att det inte oxiderar i luft.

Guld är mycket beständigt mot vanliga syror och påverkas nästan inte alls. Det som däremot biter på guld är kungsvatten, en blandning av en del salpetersyra och tre delar saltsyra. Under vissa omständigheter kan guld också lösas i natrium- eller kaliumcyanid som är starka kemikalier.

Rent guld är en väldigt mjuk metall och dess smidbarhet är störst av alla metaller. Ett gram guld kan dras ut till en tre kilometer lång tråd, om än väldigt tunn. Guld kan också valsas ut till väldigt tunna bitar, det kallas bladguld och kan ha en tjocklek på 0.0001 mm. Bladguld är så tunt att ljus kan tränga igenom och guld reflekterar gult och rött ljus, så ljuset som tränger igenom blir grönblått. Infraröd strålning är också något som guld reflekterar bra och därför används det även för bättre temperaturtålighet i exempelvis rymdsatelliter.

Olika material har olika densitet, eller täthet. En liter vatten väger ungefär ett kilo. Räknar man på tyngden i matkassen när man handlat ett par liter mjölk, en falukorv och ett filmjölkspaket så känns kassen snart blytung. Att bly är tungt vet alla, men guld är nästan dubbelt så tungt som bly. Densiteten på guld är 19.32 och om man fyller ett tvåliters mjölkpaket med rent guld skulle paketet väga närmare 40 kilo.

Guld heter Aurum på latin och det betyder morgonrodnad. Det är härifrån som guld har fått sin kemiska beteckning, Au.

Olika ämnen har olika uppbyggnad, och guldkristallens form är kubisk. Utei naturen är kubiskt guld väldigt ovanligt eftersom guld är så mjukt att det formas, plattas till och filas ner av omkringliggande material. Dendritiskt är ännu mer ovanligt och formen påminner om träd, ormbunkar och mossa.

Guld har en god konduktivitet, förmåga att leda ström, och därför används det ofta som plätering i sladdar och kretskort och liknande.

Även inom sjukvården används guld och det har varit känt i 100 år att guldsalter kan lindra reumatism, med vissa biverkningar. Först i modern tid har forskarna börjat förstå hur och varför.

Det första vi tänker på när vi hör guld och sjukvård i samma mening är nog tandvården. Där har guld använts länge för att bland annat ersätta skadade och förlorade tänder. Idag används även andra tekniker och när det gäller akut tandvård i Stockholm kan man alltid vara säker på att få modern och professionell hjälp för bästa resultat.

Inom skönhetsindustrin förekommer också guld. Olika sminkprodukter innehåller guld och det finns en lyxig guldmask till ansiktet där kolloidalt guld sägs förhindra att elasticiteten i huden bryts ner.

Guld har sedan urminnes tider lockat människor med sitt vackra glittrande i jakten på evig ungdom, bättre hälsa, rikedom och flärd. Men kom ihåg, allt är inte guld som glimmar…

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike