Platina – ett grundämne


Platina räknas som ädelmetall och förekommer ofta inom smyckestillverkning. Det har blivit allt vanligare att både förlovning- och vigselringar är utav platina. Det är en ädelmetall som används även inom tandtekniken. Platinametallen är i grunden en vit metall och har god förmåga att böjas och bearbetas. Metallen kan inte lösas upp av salpetersyra eller saltsyra, men däremot i kungsvatten.

A gold mine head gear, Johannesburg South Africa

Bilindustrin
Förutom att platina används i smyckesindustrin så använder man platina i bilar. Katalysatorn är en skattkista full av olika ädelmetaller bland annat platina. Begagnade eller skrotade
katalysatorer är stöldbegärligt gods. Platina är betydligt ovanligare än guld och betydligt svårare att utvinna. Det går åt mycket energi för att framställa metallen. Platina utvinns ur gruvor och finns i jordskorpan. Den fraktas från gruvorna i lastbilar för att sedan skeppas vidare med båt. Fraktus är ett fraktbolag som sköter frakt på olika sätt.

Förlovning och Bröllop
Platinaringar har ökat i popularitet dels därför det är en såpass ovanlig metall, men också för att den trots att det är ovanligt så ligger priset bara något över guldpriset. Metallen är populär för att den är slitstark vilket behövs när man oftast använder sina ringar livet ut. Att metallen är vit har en även en annan traditionell betydelse. Vit stod för det oskuldsfulla och trots att det inte har någon betydelse idag så har det en viss betydelse.

Andra användningsområden
Något som inte så många vet är att Platina används inom andra områden. Visste du till exempel att det används som en liten tunn smal tråd i cigarettändare eller vad sägs om handvärmare. Platinan finns inom ganska många udda saker. Något som kanske få vet är att man stoppar de lite svårare hjärnblödningarna med platina. Det prepareras så kirurgerna kan använda det som ett tätningsmedel. De fungerar så att de har gjort små spiraler av platinan som de för upp till hjärnan med en kateter via höften. De små spiralerna stoppar upp blödningen och kan på så vis rädda stora delar av hjärnan från en större katastrof. Vi har bara sett början för ämnet. Vi kommer att få se mycket mer av metallen i framtiden inom både verkstad och kirurgi.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

spike