Koppar – metallen från Cypern

Det latinska namnet för ”koppar” är Cuprum, vilket betyder ”metallen från Cypern”. Anledningen till detta är mycket enkel – Cypern är nämligen ett land som alltid har varit rikt på koppar. Om du vill lära dig mer om Cypern än bara att det är ett land rikt på koppar, kan en prenumeration på Storytel.se vara något för dig. Där får du nämligen tillgång till tusentals ljudböcker, bland annat ett resereportage från Cypern.Minneapolis_City_Hall

Kopparen är en halvädel metall och ett grundämne, som är lätt att känna igen tack vare sin karakteristiska röda ton. Det är en metall som länge har uppskattats av människan, och det var den allra förta metallen som människan lärde sig att bearbeta. Man har till exempel hittat spår av kopparhantering på neolitiska boplatser i Iran och Turkiet, som härstammar från 6000-talet f. Kr, och smycken av koppar från så tidigt som år 9500 f. Kr. Kopparen fick stor betydelse för den svenska historien på två sätt. Dels på grund av att man år 1500 f. Kr. i Skandiavien lärde sig att legera koppar med andra metaller för att skapa brons, vilket ledde till början på bronsåldern och den teknologiska utveckling som den medförde. Dels på grund av Falu koppargruva, som i mitten av 1600-talet var den största av sitt slag i hela Europa, och som producerade en årlig malmbrytning på ungefär 3 000 ton. Detta var tillräckligt för att gruvan på egen hand skulle hålla uppe Sveriges ekonomi. Under 1600-talet syntes koppar från Sverige på hela den europeiska kontinenten, från taken på europeiska slott och katedraler till spanska mynt. Dessutom bildades tack vare koppargruvan två biprodukter som har blivit självklara delar av den svenska kulturen: Falu rödfärg och Falukorv.

Koppar är en eftertraktad metall än idag, då den bland annat kan användas som elektrisk ledare. Koppar används till exempel på elektroniska mönsterkort och i olika elektronikkomponenter – faktum är att hela 60 procent av all framställd koppar går åt till detta ändamål. Koppar används också i legeringar med bland annat zink och tenn för att framställa en rad andra metaller (förutom brons), till exempel mässing, malm, tombak och nysilver. Det är med andra ord en mångsidig metall, och det är inte svårt att förstå varför den fortfarande är eftertraktad nästan 10 000 år efter att människan först började använda den.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *